Det seneste års tid har elpriserne både nået nye højder og blev samtidig rekordbillige i juli 2023. Dette betyder dog langt fra, at grøn omstilling ikke længere betaler sig – tvært i mod.
Volatile elpriser
Sidste år så vi en markant stigning i implementeringen af vedvarende energikilder, da elpriserne var rekordhøje. En positiv udvikling, der i år har haft indflydelse på elpriserne. Forleden slog elpriserne endnu en gang rekord, men denne gang for at være historisk lave. De lave elpriser er et udtryk for en positiv udvikling indenfor vedvarende energi, men det er derimod hverken ensbetydende med, at vi er i mål med den grønne omstilling, eller at elpriserne forbliver lave.
Det seneste år har vist, at elpriser er volatile og ofte uforudselige. Flere forskellige faktorer kan have indflydelse på elpriserne, fx politiske, så som krigen i Ukraine, der fik priserne til at stige i 2022, vejrfænomener og efterspørgsel. De lave elpriser, som danskerne oplevede søndag d. 2. juli 2023, er blot et sjældent øjebliksbillede på, hvordan elpriserne kan se ud under helt særlige forhold.
Som alle andre markeder påvirkes elmarkedet bl.a. af udbud og efterspørgsel, og d. 2. juli var udbuddet usædvanligt højt og efterspørgslen lav. Om søndagen er elpriserne som regel lavere end normalt, da erhvervslivet holder lukket, og efterspørgslen derfor ikke er så høj som på en hverdag. Dette betyder særligt for virksomheder, at det er fordelagtigt at producere sin egen strøm, da det er i hverdagene, at efterspørgslen er højest, og samtidig er her de har deres primære energiforbrug.
Når en dag med lav efterspørgsel kombineres med, at vejrforholdene er optimale for produktionen af vedvarende energi i form af høj sol og vindstyrke, resulterer dette i langt lavere elpriser end sædvanligt. De lave elpriser er derfor ikke konstante, og inden længe kan vi formentlig endnu en gang se ind i en periode med højere elpriser. Det er derfor altid lukrativt for virksomheder at investere i solceller.
Vejrets påvirkning på elpriserne og klimaet
En anden årsag til de volatile elpriser, særligt når det gælder produktionen af vedvarende energi, er hvordan vejret arter sig, både lokalt og globalt. De sidste par måneder har vejret været påvirket af vejrfænomenet El Niño. I modsætning til La Niña har El Niño den effekt, at temperaturen i Stillehavet stiger, hvilket ikke bare påvirker vejret i de omkringliggende lande, men hele klodens vejr og klima. Som så mange andre vejrfænomener er El Niño ikke en konstant tilstand, og derfor afhænger elpriserne bl.a. af, om vi befinder os i en El Niño- eller La Niña-periode.
El Niño betyder, at den globale temperatur stiger, hvilket på sigt kan betyde en forværring i klimaet. Dette har bl.a. resulteret i, at mandag d. 3. juli 2023 globalt var den varmeste dag der nogen sinde er blevet målt. Den igangværende El Niño-periode bidrager derfor ikke med gode vilkår for at imødekomme Parisaftalens målsætning om at holde temperaturen under +1,5 grad. Det blev tydeligt i hele Europa i juni 2023, da største delen af måneden var påvirket af alvorlig tørke, og verdenshavenes temperatur har ikke være højere i mere end 40 år.
Vedvarende energi er essentielt for at imødekomme Parisaftalens målsætning, og derfor er det fortsat vigtigt, at den grønne omstilling forøges. Det er både en måde hvorpå virksomheder kan mindske deres budget for energi og samtidig bidrage til en fælles grøn dagsorden. Derfor er en investering i vedvarende solenergi ikke blot til gavn for virksomhedernes økonomi, men også en måde hvorpå virksomheden kan positionere sig inden for klima og bæredygtighed – også i en tid hvor elpriserne synes lavere end normalt.
Læs mere om solenergi og hvordan NRGreen kan hjælpe din virksomhed med grøn energi her.
Er du klar til at investere i fremtiden?
Book et møde i dag
Vil du høre mere om mulighederne for investeringer i solenergi? Kontakt os i dag for en uforpligtende snak.