12 år i branchen

Over 350 kunder

Helhedsløsninger

Selvfinansierende

Dansk, inhouse installation

Solceller og biodiversitet

Solceller på mark

Solceller og biodiversitet

En grøn symbiose med stort potentiale

Regeringens ambitiøse målsætning om at 10-doble solcellekapaciteten til 20 GW inden 2030 kræver en betydelig udvidelse af solcelleanlæg på både tagflader og jordarealer. Denne massive udbygning af vedvarende energi er et vigtigt skridt i omstillingen til et grønnere samfund, men det rejser også spørgsmål om, hvordan det påvirker biodiversiteten.

Mange frygter, at solcelleanlæg vil fortrænge værdifuld natur, men med den rette tilgang kan solcelleparker faktisk skabe nye muligheder for at fremme biodiversiteten på områder, der ellers har været intensivt dyrket.

Hos NRGreen arbejder vi målrettet på at sikre, at jordbaserede solcelleanlæg ikke blot bidrager til en CO2-neutral energiforsyning, men også til at styrke biodiversiteten. Vi skaber symbioser mellem teknologi og natur, hvor solceller og biodiversitet ikke modarbejder hinanden, men derimod bidrager til et rigere og sundere miljø.

Solcelleparker kan booste biodiversiteten

Når solcelleparker etableres, forbliver jorden ofte stort set uberørt. Dette skaber ideelle leveforhold for insekter, smådyr, fugle og vilde planter. Når jorden under solcellerne får lov til at stå uforstyrret, bidrager det til at beskytte grundvandet, da der ikke anvendes gødning eller sprøjtegifte, der kan forurene det. 

Solcelleparker etableres desuden ofte på tidligere landbrugsjord, som i mange tilfælde har været udsat for intensiv dyrkning og brug af gødning og pesticider. Ved at tage disse arealer ud af drift, stopper belastningen med kemikalier og gødning, hvilket giver en oplagt mulighed for, at biodiversiteten kan blomstre.

Etablerede solcelleparker har en levetid på mindst 30 år, og når menneskelig aktivitet er minimal, bliver der ro og tid til, at planter og dyreliv kan vende tilbage til arealerne. Der kan sås vilde blomster og græsarter, som vil tiltrække bier, sommerfugle og andre insekter. Dette har ikke kun en positiv indvirkning på insekternes levesteder, men bidrager også til at skabe mere varierede levesteder for smådyr, fugle og krybdyr.

Hvis man planlægger biodiversitet, så kan man sagtens opstille vedvarende energi i form af solceller, uden at skade naturen.

Hør Lars Midtiby, der er direktør i Danmarks Naturfredningsforening, fortælle om samspillet mellem vindmøller, solceller, natur og biodiversitet her

NRGreen solceller på jorden

Den optimale placering

for biodiversitet

For at sikre de bedste forhold for biodiversitet er det afgørende at vælge de rigtige placeringer for solcelleanlæggene. Solcelleanlæg bør ideelt set etableres på områder, der ikke i forvejen har høj biodiversitetsværdi, men som i stedet har potentiale til at forbedres, såsom:

  • Tidligere opdyrkede marker
  • Grusdækkede områder eller parkeringspladser
  • Græsarealer, som ikke bidrager væsentligt til biodiversitet


Hvis solcelleanlæggene placeres på lavbundsjord, kan der opnås en dobbelt fordel. Lavbundsjord udleder store mængder CO2, når den dyrkes. Ved at tage disse arealer ud af drift til fordel for solceller, reduceres CO2-udledningen ikke kun fra jeres energiforbrug, men også fra selve jorden, der ikke længere bearbejdes.
 

Hvordan solcelleanlæg understøtter biodiversitet

Når solcelleparken er etableret, kan området udvikles til at fremme biodiversiteten. Ved at lade naturen gro vildt mellem solpanelerne, skabes optimale forhold for planter og dyreliv, som ikke kræver intensiv vedligeholdelse. Høje solcellestativer sikrer, at planterne ikke skygger for panelerne, og derfor kan der udvikle sig en naturlig flora uden at kompromittere solcellernes effektivitet. Det kræver ikke store omkostninger at vedligeholde en solcellepark, der arbejder i harmoni med naturen. Området vil ikke kræve gødning, og ved at lade planter gro frit, kan behovet for at slå græs og fjerne ukrudt holdes på et minimum.
solceller på mark hos Hansens Flødeis

Naturlige hegn som livsrum

For at yderligere styrke biodiversiteten omkring solcelleanlægget kan man overveje at etablere naturlige hegn som afgrænsning. Det kunne eksempelvis være i form af et stendige, som hos Hansens Flødeis, der giver gode muligheder for at endnu flere truede dyrearter vil bosætte sig i området, som fx padder krybdyr og lignende. Et stendige ville være en optimal mulighed i forbindelse med solceller, da det kan få en højde, der ikke påvirker solcellernes effekt, som eksempelvis tærer ville gøre.

Et kvashegn består af grene og kviste, som stables tæt og holdes sammen af stolper. Dette giver husly til mange dyrearter, samtidig med at det kræver minimal vedligeholdelse.
Disse naturlige afgrænsninger er ikke blot til gavn for dyrelivet, men kan også være til glæde for naboerne, da de skaber en mere æstetisk afskærmning af solcelleparkerne og giver en grønnere og mere naturlig udsigt.

Solceller og biodiversitet

hånd i hånd

Solcelleparker har ry for at ødelægge naturen og skabe en kedelig udsigt for naboer. Men når de planlægges og etableres korrekt, kan solcelleanlæg tværtimod forbedre områdets biodiversitet. Ved at kombinere solceller med grønne tiltag som vilde blomster, naturlige hegn og minimalt vedligehold får vi en energikilde, der ikke kun reducerer CO2-udledningen, men også skaber nye levesteder for truede dyrearter.

Hos NRGreen arbejder vi for at skabe løsninger, hvor solenergi og biodiversitet går hånd i hånd. Vi hjælper virksomheder med at etablere solcelleanlæg, der ikke kun sikrer en grønnere energiforsyning, men som også er med til at forbedre naturen omkring os. Hvis jeres virksomhed overvejer at investere i solenergi, står vi klar til at hjælpe jer med at skabe en løsning, der både gavner klimaet og biodiversiteten.

Klar til en grønnere fremtid?

Book et møde i dag

Investeringen i solceller behøver ikke være en modsætning til naturbeskyttelse. Tværtimod kan solcelleanlæg være med til at genskabe biodiversiteten på mange arealer, der tidligere har været intensivt dyrket. Hos NRGreen ser vi det som vores mission at sikre, at solenergi bliver en del af løsningen for både klima og natur.

Er jeres virksomhed klar til at tage næste skridt mod en bæredygtig fremtid med fokus på både vedvarende energi og biodiversitet? Lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe jer med at skabe en løsning, der er til gavn for både virksomheden, naturen og klimaet.