2022 kan føre til el- og solrekord
Nye tal fra Danmarks Meteorologiske institut (DMI) viser, at 2022 kan ende med at blive det mest solrige år i dansk vejrhistorie, og i kombination med de stigende elpriser bliver den grønne omstilling relevant som aldrig før
Flest solskinstimer
Solrekorden for flest solskinstimer blev slået i 2018, hvor solen skinnede i mere end 1.900 timer. Normalen for antal af solskinstimer har de sidste mange år været 1.669 timer om året. Ifølge DMI har 2022 allerede vist sig at være mere solrigt end sædvanligt, og meget tyder på, at rekorden fra 2018 kan blive slået i år, da 2022 i sine første ni måneder har bragt 1.695 solskinstimer. Det vil sige 26 solskinstimer mere end på et almindeligt år, hvilket giver gode chancer for rekord mængde af solskin.
Hvis året ender ud i en solrekord, bliver det ikke den eneste rekord, der er slået i 2022. I august nåede elpriserne nemlig nye højder, og sprang alle tidligere rekorder – endda op til flere gange. Elpriserne nåede op på hele 10 kr. pr. kWh (inkl. afgifter, moms mv.), hvilket har haft store konsekvenser for det danske erhvervsliv. Det forventes, at det samlede elforbrug for erhvervslivet vil stige med mere end 470%. Så markant en stigning kan få store økonomiske konsekvenser for de danske virksomheder, og kan i sidste ende betyde, at nogle virksomheder ikke kan betale deres elregning – og i værste fald må erklære sig konkurs.
Den nødvendige, grønne omstilling
Der har længe været behov for en grøn omstilling af erhvervslivet, men i lyset af den nye elrekord, er den mere tiltrængt end nogensinde før. Det er ikke længere blot til fordel for klimaet, men i den grad også for virksomhederne og deres økonomi. I sidste ende kan det betyde, at den grønne omstilling kan være altafgørende for de danske virksomheder.
Den mulige solrekord betyder, at solcelleejerne får langt mere ud af deres solceller. Solcellerne generer dog stadig strøm, selvom det er overskyet, men de producerer mest, når det er solskinsvejr. Derfor betyder de mange solskinstimer, at solenergi er en oplagt løsning på de høje elpriser for de mange virksomheder, der har svært ved at få plads til regningerne i budgettet.
Solskin i budgettet
Når elregningerne presser budgettet i bund, kan det være svært at se, hvordan en virksomhed skal få råd til at investere i et solcelleanlæg, der ellers kunne sikre virksomhedens økonomi på sigt. Derfor har NRGreen givet virksomhederne mulighed for at kunne investere i solenergi, uden de skal gå på kompromis med budgettet. Virksomhederne kan igennem en leasingaftale, investere i deres solcelleanlæg, så det afbetales løbende, hvis ikke virksomhederne har mulighed for at betale kontant. Virksomhederne vil allerede kunne mærke besparelserne under afbetalingen, og efter leasingperioden er ophørt efter 5-10 år, vil de opleve endnu større besparelser i deres elregnskab.
Et solcelleanlæg kan producere strøm, der koster mindre end 0,5 kr. pr. kWh. Derfor mærker de virksomheder, der allerede har investeret i solceller, langt mere økonomisk råderum end de virksomheder, der stadig køber strøm fra elnettet og betaler høje tariffer, der også står til at stige i pris.
De virksomheder, der har omlagt til vedvarende solenergi fra NRGreen, betaler i gennemsnit kun 0,25-0,30 kr. pr. kWh. På den måde oplever de både besparelser i økonomien og deres CO2 udledning.
Derfor kan der være mange penge at spare ved at installere solceller – en investering, der gavner både virksomhedens økonomi og klimaet.