Skip to main content

CASE: Stenhus Gymnasium

STENHUS GYMNASIUM: BESPARELSER MED SOLCELLEANLÆG

En investering i solenergi bidrager til at gøre Stenhus Gymnasium mere klimavenlig på en økonomisk forsvarlig måde, og giver rektoren håb om at kunne inspirere andre.

19,09

Ton mindre CO2-udedning pr. år

121.621

kWh besparelse på forbrugsstrøm pr. år

139

kWp

Klimavenlig energiløsning til fordel for økonomien

I begyndelsen af det nye skoleår, 2023-2024, lagde Stenhus Gymnasium ud med et nyt bæredygtigt initiativ. De kunne i august 2023 indvie deres nye solcelleanlæg, som er placeret på toppen af skolens idrætshal. I denne anledning, havde de inviteret NRGreens tekniske direktør, Lasse Jensen, til en tur op på taget af hallen i selskab med skolens rektor, Per Farbøl, som var glad for at kunne indvie skolens nyeste bæredygtighedsprojekt. 

Vi har ledt  på alle mulige måder efter at få nogle gode klimavenlige løsninger, som der også er økonomi i, og det er der med det her. Der er både klima og økonomi i det, og så med kort tilbagebetalingstid. Det er gået meget fint som planlagt hele vejen igennem. Det er jo et byggeprojekt som ikke generer eller kommer i vejen. I virkeligheden er det utroligt enkelt jo.” fortæller Per Farbøl.

Stenhus Gymnasiums tagbaserede solcelleanlæg forventes at have en årlig produktion på 121.621 kWh, hvilket svarer til ca. 76 personers årsforbrug. Størstedelen af produktionen vil blive brugt på gymnasiet, men en andel af den grønne strøm vil blive sendt ud i det fælles elnet, og vil på den måde bidrage til mere klimavenlig strøm i lokalområdet.

Klimaringe i vandet

Stenhus Gymnasium har de seneste par år haft stort fokus på, hvilke tiltag de kan foretage for at gøre en indsats for klimaet. Som en del af disse tiltag, har de tænkt sig at involvere eleverne i skolens klimatiltag, så de også får indsigt i, hvorfor det er vigtigt at være opmærksom på bæredygtighed. 

Vi har tænkt os at bruge solcellerne i undervisningen, og det er bl.a. derfor, at vi skal have tallene fra solcellernes energiproduktion på en skærm ude på gangen, så eleverne kan følge med i hvad der sker og kan forholde sig til det,” siger Per Farbøl, om at engagere eleverne i klimatiltagene. 

Det lader dog ikke til at være svært at engagere de mange elever på Stenhus Gymnasium. Skolen har et klimaudvalg af elever, som også har taget del i beslutningen om vedvarende solenergi. “Der er rigtig mange elever, som engagerer sig i det, og de har været meget aktive,” fortæller Per Farbøl, og tilføjer: “Ledelsen og pedellerne er selvfølgelig også inde over klimatiltagene. Vi prøver jo på mange forskellige måder at gøre noget ved klimaet her på skolen. Fx så bruger vi ikke fly på studieture længere, så tager de med bus eller tog i stedet. Vi har også et klimaudviklingsprojekt i en lille skov herhenne.” 

Solcelleanlægget betyder, at Stenhus Gymnasium årligt kan spare 19 tons CO2, hvilket til sammenligning svarer til at køre 4,5 gange rundt om jorden i en gennemsnitlig personbil. Rektoren håber også, at dette initiativ kan være med til at inspirere andre til at gøre en indsats for klimaet og investere i vedvarende energi. Det er nemlig ikke kun gymnasiets mere end 1300 elever og 200 ansatte, som han håber vil tage notits af solcelleprojektet. 

Vi vil gerne sende et signal om, at offentlige institutioner også skal sørge for at foretage sig noget på klimaområdet. Jeg håber da, at solcelleprojektet kan inspirere dem og andre i lokalområdet til selv at gøre noget for klimaet. En vigtig del af det vi foretager os er, at gøre eleverne bevidste om, at der er nogle udfordringer, men at man også godt kan gøre noget,” siger Per Farbøl. 

Tal solenergi med NRGreen

Ønsker jeres virksomhed at omstille til bæredygtig solenergi?

Andrew Peck

Partner

Simon Borbiconi

Partner

Lasse Pedersen

Partner