Skip to main content

Sådan kan virksomheder imødekomme verdensmålene ved hjælp af solenergi

03. februar 2023

FN’s 17 verdensmål er en god rettesnor, hvis man som virksomhed ønsker at sætte et positivt aftryk. Men hvilke verdensmål kan I arbejde med vha. Solceller? Vi giver her en guide til, hvordan solceller kan øge virksomhedens bæredygtighed jf. Verdensmålene.

De 17 Verdensmål er FN’s plan og ambition for, hvordan medlemslandene kan være med til at skabe en bedre verden frem mod 2030. De 17 mål omfatter flere forskellige områder, blandt andet fattigdom, sundhed, ulighed og klima, og indeholder desuden alle forskellige delmål. Det er dog ikke kun på nationalt niveau, at man kan arbejde med FN’s Verdensmål. Virksomheder har også en stor indflydelse, når det kommer til at realisere ambitionerne. Dette kan gøres på flere forskellige måder alt efter, hvilke Verdensmål man arbejder med. En af måderne kan være at omlægge til vedvarende energi, fx fra et solcelleanlæg, hvilket kan relateres til flere af Verdensmålene – uanset om I investerer i solceller på tag eller på jord

Verdensmål 7: Bæredygtig energi

Når jeres virksomhed investerer i solceller, vil I først og fremmest gøre en indsats indenfor Verdensmål 7, der omhandler bæredygtig energi. Først og fremmest vil I bidrage til delmål 7.2, der omhandler at forøge andelen af vedvarende energi globalt. Dette gør sig gældende, uanset hvilken sektor jeres virksomhed tilhører, eller hvor I befinder jer.

Sælger I strøm fra jeres solceller tilbage til elnettet, så bidrager I ligeledes til delmål 7.1: Giv alle adgang til moderne energi, ved at øge mængden af vedvarende energi i det fælles elnet. Desuden vil det være med til at fremme delmål 7.3, om at fordoble energieffektiviteten, da denne øges jo mere vedvarende energi, der produceres.

Verdensmål 9: Industri, innovation og infrastruktur

Det niende Verdensmål indeholder flere forskellige elementer inden for industri, innovation og infrastruktur. Når det kommer til solceller, er det særligt ift. delmål 9.4: Opgradér alle industrier og infrastrukturer for bæredygtighed, at jeres virksomhed kan gøre en forskel. Ved at investere i et solcelleanlæg, vil jeres virksomhed bidrage til at nedbringe CO2e, der er en af delmålets indikatorer. Jeres virksomhed kan dog kun arbejde med dette Verdensmål, såfremt at I arbejder indenfor de nævnte sektorer. Nedbringelsen af CO2e, vil selvfølgelig også gøre en væsentlig forskel, såfremt at I befinder jer inden for andre sektorer, men i så fald vil I ikke kunne arbejde med Verdensmål 9.

Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund

Er jeres virksomhed beliggende i en by eller et mindre lokalsamfund, kan I, ved at investere i solceller, bidrage til at gøre byen eller lokalområdet mere bæredygtigt, og derved arbejde med Verdensmål 11. Mere specifikt vil I bidrage til delmålene 11.3 og 11.6.

Ved delmål 11.3: Gør byerne inkluderende og bæredygtige er det særligt de danske indikatorer, som jeres virksomhed vil være med til at fremme. Herunder er det del 11.3.ii, der omhandler niveauet for energimærkninger i danske bygninger, som er særligt relevant. Ved at installere solceller øger I jeres bygnings energimærkning, og gør i højere grad brug af vedvarende energi.

Dette leder os videre til delmål 11.6: Reducér byernes miljøbelastning. Når virksomheden gør brug af grøn, vedvarende energi, bidrager I til at nedsætte miljøbelastningen i jeres nærområde.

Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion

Selv om delmålene i det tolvte Verdensmål primært henvender sig til medlemslandene, så er det særligt relevant for mange virksomheder at arbejde med Verdensmål 12, da det omhandler ansvarligt forbrug og produktion. Hvis jeres virksomhed producerer egne eller andres varer, kan solceller bidrage til, at jeres produkter bliver produceret mere bæredygtigt. Heldigvis er vi allerede gode til at producere bæredygtigt i Danmark, men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke kan gøre det endnu bedre, og der kan solceller være en af midlerne til en mere bæredygtig produktion.

Verdensmål 13: Klimaindsats

Sidst men ikke mindst kan solceller også relateres til Verdensmål 13 om klimaindsats. Det meste af dette mål omhandler forebygning af natur- og klimakatastrofer, men også hvordan vejen hertil er, at nedsænke CO2-udledningen. Som virksomhed er der flere måder, hvorpå I kan nedsætte jeres egen CO2-udledning. En af de mere effektive metoder er at omlægge til solenergi, så jeres elforbrug så vidt muligt består af vedvarende energi og udleder mindst muligt CO2. Det er dog vigtigt at huske på, at elforbruget ikke er det eneste, hvormed virksomheden udleder CO2, men med et solcelleanlæg er man godt på vej.

Faktaboks

CO2

Denne kemiske betegnelse bruges ofte, når der tales om klima, og er en forkortelse for kuldioxid, også kaldet carbondioxid. Kuldioxid er blot en ud af mange drivhusgasser, selvom den ofte bruges, som en generel betegnelse. C’et står for carbon eller på dansk kulstof. O’et står for oxygen, eller ilt på dansk, og 2-tallet betyder, at der er to af disse atomer i kuldioxid. CO2 er ikke udelukkende dårligt, da det bl.a. er nødvendigt, for at planter kan gro og skabe ilt, men vi skal stadig passe på med at udlede for meget, da det har en stor effekt på vores klima.

CO2E

Det ekstra e i denne betegnelse står for equivalent, på dansk ækvivalent. Dette betyder, at der er tale om CO2 og/eller andre drivhusgasser, der er tilsvarende kuldioxid. Dette kunne fx være metan (CH4) eller lattergas (N2O). Derfor er CO2e en bredere betegnelse for flere forskellige drivhusgasser. 

SKAL JERES VIRKSOMHED OGSÅ OMLÆGGE TIL BILLIGERE, VEDVARENDE SOLENERGI?

RING TIL OS PÅ +45 70 60 56 01, UDFYLD VORES KONTAKTFORMULAR ELLER SKRIV TIL OS PÅ INFO@NRGREEN.DK, OG HØR HVORDAN VI KAN HJÆLPE JER TIL ET MERE KLIMAVENLIGT ENERGIFORBRUG.
Læs også

Serviceaftale hos NRGreen sikrer vedligehold af dit solcelleanlæg

marts 15, 2024

Ledelsens syn på 2023: En stabil positionering på markedet

januar 22, 2024

Sådan virker solceller: Fra lys til energi

januar 10, 2024