Skip to main content

CASE: Hansens Flødeis

HANSENS FLØDEIS: BESPARELSER MED SOLCELLEANLÆG

Hansens Flødeis har bæredygtighed øverst på agendaen, og producerer vedvarende energi med solceller, samtidig med at de styrker biodiversiteten.

25,11

Ton mindre CO2-udedning pr. år

159.963

kWh besparelse på forbrugsstrøm pr. år

162

kWp

Solen er ismandens bedste ven

Jordbaserede solcelleanlæg er en god mulighed for at udvide sin strømproduktion, så den ikke nødvendigvis er begrænset af, hvad der kan ligge på tagfladen. Det kan være en fordel at tage forbehold for biodiversiteten, når man vælger at opsætte solceller på jorden. Dog er biodiversitet og solceller, der er jordbaserede, er to klimatiltag, der sjældent ses i samme konstellation, men det har ejerne hos Hansens Flødeis fundet en løsning på.

Læs mere om solceller på jord.

Brødrene Rasmus og Anders Eibye Hansen er fjerde generation, der sammen driver familievirksomheden, Hansens Flødeis. For dem er klima og bæredygtighed essentielle faktorer i deres drift, som indtænkes i alt fra dyrkningen af kakaobønner til indpakning af isene. Derfor er vedvarende energi også en oplagt løsning for det danske ismejeri.

Dynamikken mellem energiproduktionen fra solceller og vores energiforbrug passer bare rigtig, rigtig godt sammen. Solen er på mange måder ismandens bedste ven, for når solen skinner, så sælger vi meget is, og vi producerer suverænt mest. Det er også her, at solcellerne de har det største output, så det var bare et rigtig godt match til vores virksomhed,” fortæller Anders Eibye Hansen.

Brødrene Hansen har længe prioriteret at gøre brug af vedvarende energi, og har før investeringen af solcelleanlæggene købt strøm fra både vindmøller og biogas, men de havde en vision om at gøre endnu mere. ”Det er lidt som at tråde en nål med store handsker på, ikke? Altså man er en lille smule langt fra processen,” siger Anders Eibye Hansen om at købe vedvarende energi fra eksterne producenter. ”Det her med at få energiproduktionen herop selv, og egentlig kunne både forstå, men også formidle til andre, at ’jamen her, der kan vi lave lige så meget energi som 50 lejligheder bruger, og det er al den energi, som vi bruger i vores fryser’. Det giver bare god mening. Det er simpelt. Og så synes jeg også, at det er ansvarsfuldt at gøre så meget, som man kan på matriklen.

Biodiversitet i harmoni med jordbaserede solceller

Hos Hansens Flødeis valgte brødrene at udnytte både tag- og jordareal for at producere vedvarende energi. Samlet set producerer deres anlæg 159.963 kWh og sparer dem for mere end 25 ton CO2 om året, hvilket bidrager til at Hansens Flødeis har en langt grønnere produktion. Dog stoppede deres planer for solcelleanlægget ikke her. Biodiversitet var også en vigtig faktor for det fremadsynede ismejeri, og da de skulle have installeret de jordbaserede solceller, så de ikke anlægget som et problem for udviklingen af biodiversiteten, men derimod som en mulighed. Den uudnyttede græsplæne, der til dels blev brugt som parkeringsplads, huser nu den jordbaserede del af solcelleanlægget, samt en vild blomstereng, der skal være med til at øge biodiversiteten omkring ismejeriet.

Der er kommet en masse liv og insekter i blomsterengen, og vi håber på, at der vil flytte nogle salamandere og andre dyr ind i stendiget nede for enden,” fortæller Anders Eibye Hansen og uddyber: ”Hele vores tilgang til at arbejde med klima og bæredygtighed, kommer jo selvfølgelig dybt inde fra, fordi vi synes, at det er det rigtige at gøre. Økologi er godt for dyrevelfærd, drikkevandet, biodiversiteten og så videre, og det er klima jo i familie med, så hele indgangen for os, er at se det som et økosystem. Vi har mange forskellige tangenter på vores klaviatur, og her er det vigtigt, at vi har både klima og bæredygtighed indtænkt i dem alle.

Hør Anders Eibye Hansen fortælle mere om Hansens Flødeis’ investering i solcelleanlægget her.

Det var en virkelig god proces- og projektfacilitering, og så var det sat sammen med en finansieringsmodel, som også var rigtig smart. Og der er nogen i den anden ende, som er kvikke og som kan tale ind i analysen om behov,”.

Anders Eibye Hansen
Tal solenergi med NRGreen

Ønsker jeres virksomhed at omstille til bæredygtig solenergi?

Andrew Peck

Partner

Simon Borbiconi

Partner

Lasse Pedersen

Partner