Skip to main content

Regler for solceller til erhverv – den store guide

Få hjælp til at forstå reglerne hvis jeres virksomhed ønsker at investere i solceller

Hvis I ønsker at investere i et solcelleanlæg, hvor I både opnår en økonomisk besparelse og ligeledes bidrager positivt til det fælles klimaaftryk, så er det vigtigt, at være bekendt med reglerne for solceller til erhverv. 

Det er NRGreen – og vi kan guide jer igennem hele projektforløbet, og hvis I foretrækker en uforpligtende samtale, er I velkommen til at kontakte os for at høre mere om vores løsninger.

VORES VÆRDITILBUD
NRGreen er din garanti for

En intelligent omstilling fra sort til grøn energi

En langsigtet og bæredygtig klimaplan for jeres energiforbrug

En investering i klimaet uden, at I skal finde penge i budgettet

Professionel indgåelse af aftaler og samarbejde med leverandører

At I sparer tid på vedligehold og drift af jeres aftaler og energiløsninger

Op til 15 års garanti på alle installationer

Her er et overblik over de væsentligste regler for solceller til erhverv

Tilladelser og licenser

Virksomheder, der ønsker at installere solcelleanlæg, skal ofte søge tilladelser og opfylde lokale bygningsregulativer samt eventuelle krav fra energimyndigheder eller elnetoperatører. Det er derfor vigtigt at samarbejde med en leverandør der tjekker følgende, før processen går i gang

  • NRGreen tjekker om bygningen er fredet eller bevaringsværdig på slks.dk
  • NRGreen tjekker op på de nyeste opdateringer om foranstaltninger vedrørende solceller til erhverv på energinet.dk
  • NRGreen starter ansøgning om tilsagn til etablering af solcelleanlæg ens.dk
  • NRGreen tjekker lokalplanen for eventuelle bemærkninger om etableringen af et solcelleanlæg visplaner.plandata.dk

Nettilslutning

Regler og procedurer for tilslutning af solcelleanlæg til elnettet varierer afhængigt af lokal lovgivning og netoperatører. Dette kan omfatte krav til måling, sikkerhed og nettoafregning.

Skatteregler

Virksomheder kan være berettigede til forskellige skatteincitamenter, herunder fradrag for investeringer i solcelleanlæg, afskrivningsmuligheder og eventuelle skattefordele relateret til energiproduktion og -besparelser. NRGreen kan fortælle dig mere om disse skattefordele.

Erhvervsordninger og støtteprogrammer

Nogle regioner tilbyder specifikke støtteprogrammer eller incitamenter rettet mod virksomheder, der investerer i vedvarende energi, herunder solceller. Dette kan omfatte tilskud, lån med lav rente eller andre incitamenter.

Miljøregler og sikkerhedsstandarder

NRGreen sørger for at installation og drift af solcelleanlæg overholder relevante miljøregler og sikkerhedsstandarder for at beskytte arbejdstagere, offentligheden og miljøet.

Energilovgivning

Generelle energilovgivninger og politikker kan påvirke erhvervsmæssig anvendelse af solcelleanlæg, herunder regler om energieffektivitet, bæredygtighed og fornybar energi.

Kontraktlige og forsikringsmæssige forhold

Virksomheder bør være opmærksomme på kontraktlige forhold vedrørende køb, installation og vedligeholdelse af solcelleanlæg samt forsikringskrav og ansvarsfordeling. Disse regler kan variere afhængigt af geografisk placering, type af virksomhed og størrelsen af solcelleanlægget. Det er vigtigt for virksomheder at søge rådgivning fra eksperter eller myndigheder for at sikre overholdelse af alle relevante regler og krav. NRGreen står til rådighed med svar på spørgsmål og vejledning vedrørende reglerne for solceller til erhverv.

Nye regler for solceller til erhverv

Lovgivningen om solceller til erhvervsmæssig brug kan ændre sig over tid for at afspejle teknologiske fremskridt, ændringer i markedet og politiske målsætninger for vedvarende energi. NRGreen hjælper virksomhederne med at være opmærksomme på eventuelle nye regler eller ændringer i eksisterende regler, der kan påvirke deres investeringer i solceller. NRGreen holder sig hele tiden opdateret på nye regler for solceller til erhverv, og vi er altid klar til at hjælpe jer.

Skatteregler for solceller under virksomhedsordningen

  • Skattefordele: Virksomheder kan være berettigede til forskellige skattefordele under virksomhedsordningen, herunder fradrag for investeringer i solcelleanlæg, afskrivningsmuligheder og eventuelle skatteincitamenter relateret til energiproduktion og -besparelser.

  • Skattepligtig indkomst: Indtægter fra solcelleanlæg, såsom salg af overskudsstrøm til elnettet, kan påvirke virksomhedens skattepligtige indkomst. Virksomheder bør være opmærksomme på skatteforpligtelser og fradragsmuligheder i forbindelse hermed.

Afskrivningsregler for solceller i erhvervsmæssig sammenhæng

Virksomheder kan afskrive investeringen i solcelleanlæg over en periode i overensstemmelse med gældende skatteregler. Afskrivningsperioden og afskrivningsprocenten kan variere afhængigt af landets skattelovgivning og andre faktorer. Der kan være specifikke begrænsninger eller betingelser for afskrivning af solcelleanlæg i erhvervsmæssig sammenhæng, herunder beløbsmæssige begrænsninger, anvendelsesbetingelser og krav til anlæggets levetid. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan man finansiere og investere i solceller til erhverv?

Hos NRGreen tilbyder vi tre konkrete løsninger til at hjælpe virksomheder med at finansiere deres nye solcelleanlæg. Der er tale om finansiel leasing, operationel leasing og erhvervslån. Kontakt os gerne for at høre mere om vores muligheder. 

Hvordan beregnes den forventede afkasttid på en investering i solceller til erhverv?
Virksomheder ønsker ofte at vide hvor lang tid, det vil tage for deres investering i solceller at betale sig selv gennem energibesparelser og eventuelle tilskud eller skattefordele. Hos NRGreen tilbyder vi at udregne jeres ROI (Return of Investment). Det gør vi ud fra denne simple formel: ROI = (Fortjeneste – Investering) / Investering x 100
Hvordan påvirker solcelleanlæg min virksomheds skatteforhold og regnskab?

Dette spørgsmål drejer sig om skattemæssige konsekvenser og fordele ved investering i solcelleanlæg, herunder afskrivningsregler, skattefradrag og eventuelle skatterabatter. De fire vigtigste overvejelser er følgende: 

  1. Skattefradrag og incitamenter
  2. Afskrivningsregler
  3. Fradrag for driftsomkostninger
  4. Finansieringsomkostninger

Vi anbefaler altid, at I rådfører jer med os for at sikre jer, at jeres investering i et solcelleanlæg kun vil have en positiv effekt.

Hvordan kan jeg sikre mig, at mit solcelleanlæg overholder alle relevante regler og forskrifter?

Virksomheder er bekymrede over, hvordan de kan sikre, at deres solcelleanlæg opfylder alle lovmæssige krav, herunder bygningsregulativer, elektriske sikkerhedsstandarder, nettilslutningsregler og eventuelle miljømæssige forskrifter. Det forstår vi godt, men når I samarbejder med NRGreen får I en række eksperter på jeres hold. Vi holder os hele tiden opdaterede på lovmæssige krav og regler.

Regler for solceller kan være komplicerede – kontakt os i dag

Hvis I går med overvejelser om at investere i et solcelleanlæg, men fortsat mangler at få et par ting afklaret om emnet, er I velkomne til at kontakte os. Når det kommer til solceller, er vi eksperter på området, og vi er klar til at rådgive jer til den bedste løsning og sikre, at I forbliver konkurrencedygtige på markedet.


Kontakt os for en samtale om intelligent omstilling fra sort til grøn energi for jeres virksomhed

Kundecases

  • Bella Group

    Skandinaviens andenstørste messe- og kongrescentre, Bella Center, omlægger til vedvarende solenergi fra NRgreen med et rekordstort, tagbaseret solcelleanlæg.
  • Thise Mejeri

    Det økologiske andelsmejeri investerer for omtrent 6 mill. kr. i solenergi i form af et større tagbaseret solcelleanlæg.
  • Leman

    Transport- og logistikvirksomheden, Leman, har foretaget en fremadsynet og bæredygtig investering ved at få installeret solcelleanlæg fra NRGreen.

  • Hørkram

    Hørkram foodservice har valgt at fokusere på bæredygtighed, og har i den forbindelse besluttet at omlægge til vedvarende energi ved at investere i solceller fra NRGreen.

  • Aarhus Business College

    Hele fire afdelinger af Aarhus Business College tager endnu et skridt mod en grønnere fremtid med vores klimapartnerskab.

Fordele ved solceller til virksomheder med NRGreen som entreprenør

Foruden at spare klimaet for udledning af mange ton CO2, så er der også mange penge at spare ved at lade solenergi indgå i jeres virksomheds energiforbrug. Ved at vælge NRGreen som jeres grønne entreprenør får I endnu flere fordele, da et klimapartnerskab med os gør hele processen betydelig nemmere.

OMKOSTNINGSNEUTRAL INVESTERING

Ved at vælge NRGreen som klimapartner og entreprenør for jeres solcelleprojekt, kan vi tilbyde jer en omkostningsneutral investering. Det betyder, at I afdrager på jeres investering med de månedlige besparelser, I opnår, ved at gå fra sort til grøn energi.

LANG LEVETID

Solceller har en levetid på mere end 30 år, og kræver meget lidt vedligeholdelse. Mens jeres virksomhed afbetaler på solcelleanlægget, står NRGreen for al service og vedligeholdelse.

STØRRE UAFHÆNGIGHED

Jeres virksomhed bliver mindre følsom overfor de stigende energipriser, da solcelleanlægget vil bidrage med et betydelig del af jeres samlede energiforbrug.

INTET PAPIRARBEJDE

En aftale med NRGreen, betyder at I slipper for ansøgninger og andet papirarbejde, da vi står for al myndighedsbehandling.

GRØN BRANDING

At gå fra sort til grøn energi er en vigtig historie at fortælle jeres kunder, samarbejdspartnere, leverandører og andre interessenter. Vi hjælper jer gerne med at fortælle omverdenen om jeres grønne tiltag.

Det står vi for

En grøn og bærdygtig vej

Fakta om solceller

Hvad er solenergi?

En solcelle består af en halvleder, som indeholder grundstoffet silicium, og som er tilsat lave mængder fosfor og bor på hver deres side af solcellen. Ved hjælp af teknologi optager solceller lyset fra solen og omdanner, helt uden forurening, disse til elektricitet. Når sollysets energipartikler rammer elektronerne i solcellen, bryder de deres normale position, og omdanner på den måde solenergi til anvendelig energi. Dette sker i en fotovoltaisk effekt – en effekt, som opstår, når der kommer en spændingsforskel mellem stofferne. Den side med tilsat fosfor vil være mere negativ og giver dermed et overskud af elektroner, hvor siden med bor er mere positiv, da der er et underskud af elektroner. Solcellen danner derfor et konstant elektrisk felt og det er elektronernes bevægelse fra den ene side til den anden, som i sidste ende bliver til strøm.


En halvleder kan kun generere elektrisk strøm i én retning, og det er dét, der skaber en ensrettet elektrisk strøm. Når solcellemodulerne bliver ramt af solens lys, produceres der på den måde jævnstrøm. Styrken af dette afhænger af størrelsen på solcelleanlægget samt skarpheden fra solen. Solceller kan godt virke på overskyet dage, da det er solens lys og ikke strålerne, som solcelleanlægget lever på, men man må forvente, at der ikke vil komme samme effekt som på de dage, hvor solen står højt og klart på en skyfri himmel.

Hvordan er solceller opbygget?

Når man vælger at købe et solcelleanlæg, installerer man mange solcellemoduler, som bliver koblet sammen til solcellepaneler. Denne konstruktion ender med at blive til de solcelleanlæg, som man kender det fra hustage eller andre flader i haver, på stativer eller på mere arkitektonisk vis mellem vinduer. Opbygningen af et solcelleanlæg udgøres altså af mange sammensatte solcellemoduler. De mest udbredte solcelleanlæg er de nettilsluttede anlæg. De virker ved, at solcellestrømmen passerer gennem en inverter, som muliggør direkte brug i husstanden eller virksomheden.

Hvor mange solceller skal man bruge?

For at finde ud af, hvor mange solceller man skal bruge, skal man kende svarene på følgende tre ting:

  • Dit nuværende årlige kWh-forbrug ved din elleverandør  
  • Hvor meget af dit elforbrug, du vil have dækket af solcelleanlægget. Alt er muligt, men 30-40 % er mest realistisk
  • Hvor mange solpaneler, du har plads til. Et solpanel fylder omkring 1,44 m2 

Ønsker du at få et solcelleanlæg på taget, skal du tage højde for, at der skal være mindst 30 centimeter til dér, hvor taget slutter.

Hvor meget koster solceller?

Den samlede pris på et solcelleanlæg er afhængig af størrelsen på anlægget, hvordan anlægget skal installeres, og kompleksiteten af elinstallationen. NRGreen tilbyder en helt gratis og og uforpligtende energirapport, hvor du får et overblik over din virksomheds energiforbrug. Ud fra energirapporten finder NRGreen den løsning, der samlet set, er bedst for virksomheden og vigtigst for klimaet.

Hvor meget strøm producerer?

Solcellernes produktion af strøm til virksomheden afhænger af alt fra solindstrålingen, vejrforholdene samt vinkel og retning. Det uddyber vi herunder.

Når man skal finde ud af, hvor meget strøm, solceller producerer, skal man kigge på flere parametre. Først og fremmest solindstrålingen i det område, hvor anlægget er placeret. Som nævnt tidligere er solindstrålingen varierende fra landsdel til landsdel. Dernæst vejrforholdene, som har indflydelse på solindstrålingen, og dermed mængden af strøm, som solcellen producerer. Og sidst, men ikke mindst, hvordan solcellerne installeres. Her skal man blandt andet kigge på, hvilken retning de peger samt, hvilken vinkel de er installeret i.

Hvordan afregnes el fra solceller?

Med solceller sparer du penge på din elregning og skåner samtidig miljøet for en unødig CO2-belastning. Der er altså både en økonomisk og bæredygtig fordel at hente ved at vælge et solcelleanlæg til din virksomhed. Din elregning bliver opgjort på samme måde som før, nu blot med en betydelig besparelse.

I tilfælde af at anlægget har en overproduktion, kan denne sælges til en balanceansvarlig. Afhængig af størrelsen på anlægget installeres der en måler, der kan måle både virksomhedens aftag fra nettet og den mængde strøm anlægget sender tilbage på nettet. Der skal derefter indgås en aftale med en balanceansvarlig om salg af den strøm der sendes tilbage på nettet. Der afregnes som regel altid til spot pris, og derfor en lavere pris end det man betaler for den strøm man aftager fra nettet.

Hvordan skal solceller placeres?

Når du har taget det bæredygtige valg om at anskaffe dig et solcelleanlæg, er dets placering altafgørende for at opnå den ønskede effekt. Solcelleanlægget virker bedst efter hensigten, når det er placeret et sted, der er så solbeskinnet som muligt. Vi foreslår derfor, at det enten er placeret sydvendt eller østvendt. Sydvendt da solen på den måde vil stå på hele eftermiddagen, og østvendt da solen som bekendt står op i øst, og derfor vil give sol i morgentimerne. Alternativt kan solcelleanlægget også placeres med den ene halvdel mod vest og den anden halvdel mod øst. På den måde strækker man produktionen over hele dagen.

Det vigtigste er blot, at du placerer dit solcelleanlæg et sted, hvor der kommer mest mulig sol. Vi foreslår også, at solcelleanlægget bliver lagt med en vinkel på mellem 13-15 grader. Alt det ovenstående afhænger af forbruget samt den tilgængelige plads og flade, som solcelleanlægget skal monteres på.

Inden dit solcelleanlæg bliver monteret, skal du ligeledes tage højde for, at det bliver placeret et sted med mindst mulig skyggebelastning. Solcellepanelet er serieforbundet, hvilket betyder at skyggebelastning på et solcellemodul kan gå ud over den optimale ydelse på resten af solcelleanlægget. Sørg derfor for, at det ikke bliver skyggebelastet af træer, nabobygninger, parasoller eller lignende.

Hvad er forskellen på solceller og solfangere?

Forskellen på solceller og solfangere skal findes i, hvad de hver især producerer, og hvad de bruges til. Fælles for dem begge er dog, at de udnytter solens stråler. Solceller producerer via solens stråler strøm, som kan bruges i din virksomhed eller din husstand, og de kan ligeledes lagres på batterier til brug i fremtiden. Solfangere opvarmer via solens stråler vand, som kan bruges i din virksomhed eller din husstand eller bruges til at opvarme indendørsarealer via et centralvarme- eller fjernvarmeanlæg.

Hvad er forskellen på solceller og solpaneler?

Solcellemoduler bliver, når der er mange af dem, koblet sammen til et solcellepanel. Sammensætter man solcellepaneler bliver det til et solcelleanlæg. Der er dermed ikke en forskel på disse to, tværtimod eksisterer det ene ikke uden det andet.

Hvorfor er solceller godt for miljøet?

Solceller er et vigtigt skridt i den grønne omstilling og er samtidig en hjælpende hånd for miljøet, da CO2-belastningen er meget lav. Tommelfingerreglen lyder på, at et solcelleanlæg på 20 kvadratmeter reducerer CO2-udslippet med et gennemsnit på et ton om året.

Hvordan påvirker solceller dyrelivet?

Solcelleanlæggets tilstedeværelse er ikke en belastning for dyre- og plantelivet, da området under og omkring solcelleanlægget vil få komplet ro i den periode, hvor solcelleanlægget er til stede. Solcellerne i et solcelleanlæg har en levetid på omkring 40-50 år. På den måde er der rig mulighed for, at alt fra små insekter til vilde planter kan få lov til at vokse og leve i ro og fred i den lange årrække.