Skip to main content

Sådan virker solceller: Fra lys til energi

10. januar 2024

Solen er en vigtig kilde til vedvarende energi, men hvordan skaber solceller elektricitet? I denne artikel svarer vi på, hvordan sollys kan omdannes til energi, og derved blive en essentiel løsning på energi- og klimakrisen.

Sollys som energikilde

Antallet af solceller har været i stor vækst over de seneste par år. I 2022 blev der produceret 2.181 GWh fra solceller i Danmark, hvilket næsten er en fordobling af produktionen fra året før. Det er en vækst, som Danmark har stor fordel af, og som helst skal fortsætte, da solenergi ifølge FN er en effektiv metode til at gøre en indsats for klimaet.

Solen lyser hver dag – også selvom det er gråvejr. Derfor producerer solceller strøm året rundt, og genererer blot større mængder af elektricitet, når solen skinner, end når det er skyet.

Omdannelsen af lys til energi kaldes den fotovoltaiske proces, og er det videnskabelige navn for det der sker, når solceller generer elektricitet. Denne proces kan sammenlignes med fotosyntese, hvor solens lys giver planterne energi til at vokse.

Solens lysstråler indeholderflere forskellige bølgelængder, men i denne sammenhæng vil vi fokusere på ultraviolette, synlige og infrarøde bølgelængder. De ultraviolette og infrarøde lysbølger er ikke synlige med det menneskelige øje, men de synlige lysbølger kan fx ses afspejlet i en regnbue. De bølgelængder som genererer strømmen findes i området omkring det synlige lysspektrum, hvor kun en mindre del af de ultraviolette og infrarøde lysbølger indgår. 

Solcellernes sammensætning

Et solcellepanel er en ramme af flere solceller. En solcelle er typisk ikke større end en kvadratdecimeter, og et solcellepanel består typisk af ca. 50-120 solceller afhængigt af panelets størrelse. Derfor er der flere solceller, end der kan synes, når der bliver monteret et solcelleanlæg.

Solcellerne er sat sammen af tre lag. Når det synlige lys rammer cellerne, når det ind i det midterste lag af solcellen. Her slår den elektroner fri fra deres atomer, så de kan bevæge sig mellem lagene i solcellen. Dette er med til at give lagene i solcellerne forskellige ladninger, hvoraf det øverste lag er negativt ladet, det midterste neutralt og det nederste positivt.

Når det synlige sollys rammer det neutrale lag af solcellen, slår lyset elektroner fra det neutrale lag løs, så de kan bevæge sig mod det negative lag i toppen. Efter at elektronen er slået løs, er der et positivt ”hul”, der modsat bevæger sig mod det positive lag i bunden. Det er denne bevægelse af elektroner og de positivt ladet huller, som førers ud i ledningerne, og når de mødes igen, skabes der en elektrisk ladning i form af jævnstrøm.

Solcellers effekt

Kommunikation- og marketingsansvarlig i NRGreen, Sara Kryger Karlsen, går tur med Anders Eibye Hansen, medejer af Hansens Flødeis, blandt mejeriets solcellepark, som forener solceller og biodiversitet.

Bestil en uforpligtende solcellerapport og find ud af, hvor meget jeres virksomhed kan spare med et solcelleanlæg.

Mængden af elektricitet, der bliver genereret af solcellerne, afhænger først og fremmest af anlæggets størrelse, og deraf hvor meget plads, der er at installere det på. Solcellernes produktion afhænger ligeledes af omstændighederne, så som vejr, placering og vinkling. De producerer kun energi i dagtimerne, heraf mest når solen skinner, men solcellerne producerer som nævnt stadig strøm, når det er gråvejr, blot med mindre effekt. I grafen herunder ses et gennemsnitligt overblik over, hvornår på året solcellerne producerer mest strøm. Denne graf kan have mindre variationer fra solcelleprojekt til solcelleprojekt afhængigt af de nævnte faktorer, men vil som udgangspunkt ligne dette eksempel.

Læs eksempelvis om mængden af sol i 2022.

Solcellers produktion på årsbasis

Produktion af strøm fra solceller på årsbasis

I grafen herunder ses et gennemsnitligt overblik over, hvornår på dagen solcellerne producerer mest strøm. Ligesom overstående graf for solcellernes årsproduktion, kan denne graf have mindre variationer fra solcelleprojekt til solcelleprojekt afhængigt af de nævnte faktorer, men vil som udgangspunkt ligne dette eksempel. Det er ligeledes vigtigt at huske på, at solcellers dagsproduktion er lavere på vinterdage end sommerdage, hvilket også kan påvirke grafens udsving.

Solcellers produktion på dagsbasis

Produktion af strøm fra solceller på dagsbasis

Siden solcellernes effekt er højest i dagtimerne, er det en energiløsning, som egner sig godt til erhvervslivet, da det i de fleste virksomheders tilfælde er her, de har det største forbrug. Solenergi er desuden den billigste energiløsning, der findes på markedet. De udleder hverken lyd eller drivhusgasser og samtidig er det let og hurtig at implementere. Derfor er solenergi på mange måder den mest optimale energiløsning til erhverv, både hvad angår økonomi og klima. 

Læs hvilken betydning solenergi har fået hos fx Bella Center Copenhagen, der har investeret i det største tagbasserede solcelleanlæg på Sjælland, og tilmed har modtaget Børsen Bæredygtig for deres indsats.

SKAL JERES VIRKSOMHED OGSÅ OMLÆGGE TIL BILLIGERE, VEDVARENDE SOLENERGI?

RING TIL OS PÅ +45 70 60 56 01, UDFYLD VORES RAPPORTFORMULAR ELLER SKRIV TIL OS PÅ INFO@NRGREEN.DK, OG HØR HVORDAN VI KAN HJÆLPE JER TIL ET MERE KLIMAVENLIGT ENERGIFORBRUG.

Læs også

Serviceaftale hos NRGreen sikrer vedligehold af dit solcelleanlæg

marts 15, 2024

Ledelsens syn på 2023: En stabil positionering på markedet

januar 22, 2024

Bæredygtige danske virksomheder

januar 2, 2024